Het is natuurlijk altijd mogelijk dat u tijdens een behandeling bij de implantoloog ineens met vragen komt te zitten. Hieronder vindt u wat praktische informatie over implantaten.

Ten eerste zijn wij ervoor om al uw vragen te beantwoorden.
U kunt ons altijd bellen of een e-mail sturen.

Hieronder vindt u misschien het antwoord op veel gestelde vragen:

Hoe lang duurt een behandeling bij de implantoloog?

Een totale behandeling bij de implantoloog neemt ongeveer tussen de 6 en 8 maanden in beslag.
De periode dat het implantaat (de kunstwortel) moet vast hechten in het kaakbot neemt veel tijd in beslag en zal per persoon verschillend zijn.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

Allereerst blijft er altijd best verwarring bestaan wat een implantaat nu eigenlijk is. Het is de kunstwortel die de implantoloog in het kaakbot heeft geplaatst. Vaak bedoelen mensen namelijk de prothese als ze het over een implantaat hebben.

Op de vraag hoe lang een implantaat ( de kunstwortel) meegaat is het antwoord ‘een leven lang’.  Als het implantaat eenmaal goed is vastgehecht in het kaakbot én  het gebit wordt goed schoon gehouden, kan een implantaat echt een leven lang meegaan.

Is een behandeling met implantaten geschikt voor iedereen?

Implantaten ( kunstwortels) kunnen in principe bij alle gezonde volwassenen worden geplaatst. De patiënt moet volgroeid zijn ( het kaakbot moet ‘uit’gegroeid zijn) en dat is meestal in d leeftijd tussen 18-25 jaar.

Is het plaatsen van een implantaat een grote ingreep?

De duur van de eigenlijke implantaat behandeling hangt af van de hoeveelheid implantaten die geplaatst gaan worden. Ook de plaats in uw mond speelt een rol bij de duur van de behandeling. Over het algemeen moet u bij één of meerdere implantaten rekening houden met een behandeling van tussen een half tot anderhalf uur.

Een behandeling met implantaten doet nagenoeg geen pijn. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving en is niet pijnlijker dan het vullen van een kies.

Kunnen er complicaties ontstaan?

Complicaties bij implantaat behandelingen komen nauwelijks voor. Het is mogelijk dat uw lichaam het implantaat ‘afstoot’. Er zal dan onderzocht moeten worden wat de oorzaak van het afstoten van het implantaat door uw lichaam is. Als de oorzaak duidelijk is zal er opnieuw worden geïmplanteerd.

Is er sprake van napijn?

Of er sprake zal is van napijn na een implantaat behandeling, zal per persoon verschillend zijn. Het implantaat is in het kaakbot geplaatst en bot zelf  heeft geen gevoel. Wel kan het tandvlees eromheen gevoelig. Hiervoor kunt u pijnstillers nemen, die in een eerder consult door de implantoloog zijn voorgeschreven.

Kan ik gewoon roken?

Roken is in algemene zin een aanslag op uw gebit. Ook als u een behandeling met implantaten heeft ondergaan. Vlak na de behandeling bij de implantoloog raden wij roken ten sterkste af. Roken is een grote risicofactor bij de wondgenezing. Roken verslechtert de doorbloeding in het wondgebied en roken verstoort de genezing. Het advies is om zelfs tenminste 3 weken vóór de behandeling te stoppen met roken en dit vol te houden tot tenminste 3 weken ná de behandeling.

Tot slot:

Denk altijd aan een goede mondhygiëne! Ook met implantaten (kunstwortels) en de bijbehorende prothese, kroon of brug is het van belang dat u uw mond goed schoonhoudt. Het draagt bij aan uw algehele gezondheid ,de gezondheid van uw mond én de levensduur van uw implantaat.

Heeft u vragen of is er twijfel of iets een spoedgeval is of niet: Neem gerust contact met ons op.
Door onze ruime openingstijden zijn wij door de week tot in de avonduren bereikbaar.